Mladoboleslavská muzejní noc 2016

03.04.2016 01:43

Letošní mladoboleslavská Muzejní noc se bude konat v pátek 20. května 2016 od 19:00 do 24:00. Již tradičně se na ní budou podílet tři instituce, tj. Muzeum Mladoboleslavska, Kultura města MB a Škoda Muzeum.

Na mladoboleslavském hradě bude probíhat akce nazvaná Noc kurátorů. V průběhu celé páteční noci budou odborní pracovníci Muzea Mladoboleslavska prezentovat „poklady“ z muzejních sbírek a seznamovat návštěvníky se všemi zajímavými detaily, které se k nim vážou. Mnozí jistě uvítají možnost nahlédnout do mladoboleslavského kancionálu z roku 1571 a na vlastní oči spatřit nejstarší barevné vyobrazení znaku města, uvidět vůbec první fotografie Mladé Boleslavi či vyslechnout si pohnutou historii katova meče. Pro jiné návštěvníky se možná stane unikátním zážitkem podržet ve svých rukou zbraň z napoleonských válek. Kromě toho budou probíhat komentované prohlídky výstavy Barokní dílna rodu Jelínků v sále prvního patra muzea, zatímco v Galerii na arkádě bude k vidění výstava absolventských prací žáků ZUŠ z Mladé Boleslavi. Pro ty, kteří dávají přednost technice, připravili kurátoři Muzea Mladoboleslavska unikátní výstavu historických motocyklů, na níž budou prezentovány zejména stroje poválečné československé výroby. Svou zábavu si jistě v prostorách muzea najdou i rodiny s dětmi, pro které bude přichystáno několik „restaurátorských stanovišť“. Nádvoří hradu bude letos patřit milovníkům swingu, neboť zde po celou dobu trvání Muzejní noci bude znít hudba v podání boleslavského orchestru Original Swing Band a zpěvačky Moniky Karglové. K pohodě májového večera jistě přispěje i nabídka občerstvení. Časový harmonogram celé akce bude k dispozici na webových stránkách muzea (www.muzeum-mb.cz) a rovněž na informačních letácích.

Pestrou zábavu připravuje pro návštěvníky Letecké muzeum Metoděje Vlacha. Od 19 hodin až do západu slunce uvidí funkční letadla, a to jak originály, tak i historicky věrné repliky při všech fázích startu, od vyjíždění z muzejní budovy přes přípravu k letu až po letecké ukázky. Představí se letouny z období od počátků letectví až po současnost. Řada z nich patří mladoboleslavskému aeroklubu, který se na akci bude významně podílet. Po skočení leteckých ukázek, přibližně od 20,30 hod., mohou návštěvníci přihlížet ukládání letadel do stálé expozice v muzeu včetně jejich zavěšování na kladkostroje a zdvihání do prostoru. Ve stejnou dobu začne koncert swingové kapely v kavárně Air Café. Melodie budou návštěvníky provázet až do půlnoci. Po celý večer až do půlnoci bude v kavárně k dispozici teplé i studené občerstvení.

Kultura města Mladá Boleslav představí v Městském paláci Templ především skupinu historického šermu Balestra, která připravila jednak Hry pro děti, jednak klasická šermířská vystoupení. V 19,30 budou mít návštěvníci možnost vyzkoušet si na parkánu lukostřelbu nebo navlékání brnění, děti pak absolvují šermířskou školičku. Ve 21,15 bude následovat ukázka zbraní včetně střelby z mušket a šermířských soubojů. Vše pak ve 23 hod. vyvrcholí renesančně-barokním pásmem soubojů s ohňovými efekty. V interiéru Templu budou po celý večer probíhat výtvarné dílny se zaměřením na výrobky z papíru, drátování, zdobení keramiky, práci se dřevem a ruční zdobení perníků. Studenti Střední školy řemesel a služeb z Jablonce uskuteční tvůrčí dílnu s možností výroby vlastního šperku. Volně bude zpřístupněna jak stálá expozice k historii Mladé Boleslavi Templum historicum et archaeologicum Boleslaviense, tak i výstavy fotografií Jiřího Hanáka a Zdenka Kolaji. Po celou bude u Templu zajištěno občerstvení. Podrobný program bude uveřejněn na www.kulturamb.cz .

Ve Sboru českých bratří se bude od 20,30 konat koncert sboru Gospel Voices. Jedná se o mladoboleslavský smíšený pěvecký sbor pod vedením  Markéty Zavadilové, který má v repertoáru především současný gospel a české křesťanské písně, občas ale zabrousí i do tradičních spirituálů Více na: https://gospel-voices.webnode.cz/
Ve 20 a 22,00 se uskuteční divadelně šermířské představení v podání skupiny historického šermu Balestra. V prostorách sboru bude volně přístupná výstava fotografií Václava Bacovského. Na emporách si pak návštěvníci budou moci prohlédnout prodejní výstavu výtvarníků Adolfa Borna, Kristiana Kodeta, Josefa Velčovského a Bohunky Waageové.

Galerie Pod Věží připravuje rozsáhlý koncert žáků Základní umělecké školy, který bude zahájen již v 19 hodin. Zároveň si návštěvníci budou moci prohlédnout výstavu výtvarnice Marie Ban, která bude prezentovat svou malířskou a kreslířskou tvorbu. Volně bude také přístupna Vyhlídková věž s nočním výhledem na celou Mladou Boleslav.

Program ve ŠKODA Muzeu nabídne kromě tradiční prohlídky stálé expozice, depozitáře prototypů a aktuálních výstav (mj. výstavy připomínající 70. výročí vzniku modelu ŠKODA 1101 „Tudor“) také obohacení v podobě „oživlých obrazů“ vytvářených členy Divadýlka na dlani. Zazní zde swingová hudba a francouzské šansony v podání kapely Voilá!, a to od 19.30, 21.00 a 22.00 hodin. Během celého včera bude prezentována také tradice motosportu značky ŠKODA, a to jak současným modelem ŠKODA Fabia R5, tak i simulátorem výměny kol, soutěží o nejrychlejšího mechanika a dalšími atrakcemi. V závodním duchu a tempu se ponese i dílna pro děti. Omezený počet zájemců se zúčastní nočních prohlídek vybraných provozů automobilky, registrace účastníků bude možná ve vestibulu muzea od 18 hodin. Občerstvení bude k dispozici v Café/Restaurantu Václav, kde nebude chybět ani speciální kulinářská nabídka. Návštěvníci se rovněž budou moci zapojit do soutěže o nejlepší fotografii z Muzejní noci.

Návštěvníci mladoboleslavské muzejní noci se mohou po městě svézt historickým autobusem ŠKODA 706 RTO, a sice po trase ŠKODA Muzeum–Staroměstské náměstí–Letecké muzeum a zpět, vždy v půlhodinových intervalech, s jízdným ve výši 20 Kč.

Zpět



Kontakt

Obecní úřad Pěčice
Pěčice 1
Semčice
29446

314 314 562

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode