Výstava: Příběh josefodolské Leitenbergerovy vily

27.06.2015 21:56

Leitenbergerova vila, 30. června do 13. září 2015,

Na samém okraji Josefova Dolu, obklopená a částečně zastíněná budovami již zrušené textilní továrny stojí pozoruhodná stavba označovaná často jako „zámeček“, i když nikdy zámkem v pravém slova smyslu nebyla. Její současný stav dává už jen tušit, jak vypadala v dobách, kdy ji zde, přímo u své továrny, nechala vystavět průmyslnická rodina Leitenbergerů, s níž se kdysi dějiny Josefova Dolu spojily na víc jak sto let.

Leitenbergerové přišli do Josefova Dolu v roce 1793, kdy Johann Josef Leitenberger koupil zdejší textilní manufakturu. S Leitenbergery začal nejen velký rozvoj zdejší textilní výroby, ale i růst celé obce. Vila, postavená v 60. letech 19. století podle projektu renomovaného vídeňského architekta Ludwiga von Zettla, sloužila Leitenbergerům až do roku 1920, kdy ji odkoupila firma Cosmanos. Později vilu vlastnila obec Josefův Důl, která zde zřídila úřadovny a také například knihovnu. V roce 1976 přešla vila do majetku bytového podniku a začalo její pozvolné chátrání, které se zhoršilo ještě po roce 1989, kdy vila několikrát změnila majitele. V současné době je vila opravována a lze jen doufat, že se její stav brzy alespoň přiblíží dřívější kultivované podobě.   

Výstavou složenou z dobových i současných fotografií chceme návštěvníkům přiblížit vznik a podoby vily, i rozvržení jejích interiérů. Stranou jsme nenechali ani přilehlý park a dnes již neexistující skleník. Použité obrazové materiály pocházejí nejenom z Fotoarchivu Muzea Mladoboleslavska, ale i od soukromých vlastníků. Cenné materiály k výstavě nám poskytl také Národní památkový ústav - územní odborné pracoviště středních Čech v Praze a Státní okresní archiv v Mladé Boleslavi.

Výstava potrvá od 30. června do 13. září 2015 a bude přístupná denně mimo pondělí od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin.

Zpět



Kontakt

Obecní úřad Pěčice
Pěčice 1
Semčice
29446

326 103 055

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode