Informace ohledně vybudování vodovodu. ČTĚTE!

06.04.2017 13:18

Vážení spoluobčané,

již mnoho let diskutujeme nad otázkou, zda v naší obci vybudujeme vodovod. Proto Vás během následujících dní osloví jeden ze zastupitelů s krátkým dotazníkem, díky kterému si budeme schopni na tuto otázku jednoznačně odpovědět a podle výsledku průzkumu zahájit následné kroky.

Proč je pro nás otázka vodovodu natolik důležitá? Protože přístup k pitné vodě považujeme za základní lidskou potřebu a protože množství a kvalitu vody v našich studních nedokážeme ovlivnit. Vzpomeňme na léto 2015, kdy měla většina z nás větší či menší problémy s hladinou vody ve studni. Rovněž je potřeba vzít v úvahu polohu naší obce, která je obklopena zemědělsky obdělávanými pozemky a ty jsou každoročně ošetřovány tunami chemikálií, které ovlivňují kvalitu povrchových vod. V neposlední řadě je třeba při rozhodování vzít v úvahu fakt, že vybudování vodovodu je časově i finančně velmi náročný projekt a je třeba ho zodpovědně naplánovat. Neměli bychom tedy čekat na chvíli, kdy nám voda dojde nebo nebude pitná.

Níže Vám přinášíme několik odpovědí na nejčastější otázky, které se vodovodu týkají:

Kolik mě bude stát připojení k vodovodu? – Předpokládané náklady na napojení na páteřní řad (od hranice pozemku k řadu) budou cca Kč 10.000,-. Tato částka bude ještě zpřesněna, než dojde k Vašemu závaznému přihlášení. Za vypracování projektu a územní souhlas zaplatíte cca Kč 3000,-, dále budete muset uhradit náklady na přípojku od domu k hranici pozemku. Náklady na vybudování přípojky firmou se pohybují kolem 1.000 Kč za metr včetně materiálu. Pokud si ji zbudujete sami, zaplatíte pouze materiál. Celkové náklady na vybudování přípojky k hranici pozemku tedy činí 13.000 Kč.

Nemohla by mi obec pomoci s vyřízením administrativy? – Určitě ano. Pokud o to budete mít zájem, zařídíme Vám vypracování projektu a podání žádosti o územní souhlas na Stavební úřad.

Jaká je cena vodného? - aktuálně je Kč 45,-/m3 vč. DPH. Podle velikosti domácnosti je pak přibližná kalkulace následovná*:

Počet členů domácnosti

Měsíční náklady

Roční náklady

1

130

1560

2

260

3120

3

390

4680

4

520

6240

5

650

7800

*při průměrné spotřebě 95 litrů na den a osobu

Bude zaručena kvalita vody, i když jsme na konci vodovodní větve? – Ano, díky novému vodnímu zdroji Klokočka se voda chemicky neupravuje, nekazí se a splňuje tak parametry kojenecké vody.

Je možné využívat vodu jak z vodovodu, tak z vlastní studny? – Ano, je to možné, ale pouze v případě, kdy máte dva samostatné okruhy. Tzn., můžete mít v domě jak vodu ze studny, tak z vodovodu, ale nesmí dojít k jejich smíšení, aby nedošlo k případné kontaminaci vodovodu.

Budeme platit i stočné? – Nikoliv. Stočné se platí, pouze pokud bychom měli kanalizaci.

Zavazuje mne souhlas v této anketě k připojení na vodovod? – Nikoliv, jedná se pouze o předběžný nezávazný průzkum. Až na základě jeho výsledků budete osloveni k závaznému vyjádření.

Co když se rozhodnu pro přípojku až později? Bude to možné? – Samozřejmě, nicméně již nebudou garantovány stejné cenové podmínky (obec bude nyní hradit značnou část nákladů na zbudování přípojky na páteřní řad).

Jaký je časový plán? Pokud bude dostatečný zájem, rádi bychom v letošním roce zadali vypracování projektu tak, abychom příští rok byli schopni podat žádost o dotaci.

Kolik bude celá tato akce stát obec? Podle prvotního odhadu by se mělo jednat zhruba o 10.000.000,- Kč. Samozřejmě, bychom se rádi pokusili o získání dotace na výstavbu, která se obvykle pohybuje kolem 65-70%

Jistě Vás napadnou ještě další otázky. Ty, prosím, předejte zastupiteli, který Vás osloví. Pokud Vám nebude schopný odpovědět na místě, zjistí potřebné informace a předá Vám je dodatečně.

Zpět



Kontakt

Obecní úřad Pěčice
Pěčice 1
Semčice
29446

326 103 055

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode