Informace k budově Obecního úřadu

23.10.2023 18:34

Rádi bychom Vám zde shrnuli informace, které se týkají budovy Obecního úřadu. Mnozí z Vás se již setkali s různými informacemi a "zaručenými" zprávami, které bychom zde rádi uvedli na pravou míru.
 
Celé toto téma odstartovaly praskliny na zdech budovy, které se v letošním roce začaly výrazně zvětšovat. Nejvíce patrné je to v obchodě a skladu obchodu. Na základě toho jsme tedy požádali o posudek statika, který potvrdil naše obavy. Na šestibodové stupnici, kdy číslo 6 je okamžitá demolice, získala budova 5. Podle jeho posudku jsou největšími problémy stav základů a jejich zatížení, ke kterému došlo po přístavbě horního patra a během rekonstrukce se nezpevňovaly. Jako možné řešení doporučil doplnit základy po celém obvodu budovy. Doplnění základů znamená odkrýt a odebrat základy z venkovní strany, dobetonovat a poté rozebrat podlahy budovy a to samé z vnitřní strany. Toto jsme konzultovali s odborníkem, který má s podobnými zásahy zkušenosti. Ten potvrdil možnost daného postupu, nicméně varoval, že daná oprava nemusí situaci vyřešit a upozornil na to, že při těchto pracích může dojít k fatálnímu poškození zdiva.  Dále nás upozornil na další konstrukční problémy budovy. Náklady na samotné doplnění základů by byly v jednotkách milionů korun.
 
S ohledem na to jsme nuceni přistoupit ke kompletní rekonstrukci budovy tak, aby byla zajištěna její statika a mohla sloužit dál potřebám obce po další desítky let. V tuto chvíli již máme návrh budoucího řešení budovy a probíhají jednání s projektantem a Stavebním úřadem. V budově budou zachovány prostory pro kancelář Obecního úřadu, obchod a v podkroví dva byty.
 
Po dobu rekonstrukce bude kancelář Obecního úřadu přesunuta do podkroví hospody a spolu s ní i byt vedoucí obchodu. Obchod bychom rádi zachovali v parku pod Obecním úřadem, avšak o konkrétní podobě a možnostech ještě jednáme se Stavebním úřadem a Krajskou hygienickou stanicí. Nájemníci druhého bytu byli již na jaře letošního roku informováni, že jim od 1.1.2024 bohužel nebudeme schopni prodloužit nájemní smlouvu.
 
Toto jsou všechny aktuálně dostupné informace a o dalším průběhu Vás budeme opět informovat, včetně konkrétních termínů přesunu Obecního úřadu.
 
Zastupitelstvo obce Pěčice

 

Zpět



Kontakt

Obecní úřad Pěčice
Pěčice 1
Semčice
29446

326 103 055

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode